2016 Fall Conference



NOVA’s 2016 Fall Conference

Click HERE for NOVA's 2016 Fall Conference Brochure!

NOVA's 2016 Fall Conference, to be held at the Omni Hotel in Providence, Rhode Island, includes a one-day New Practitioner Session scheduled for Thursday, September 22 and a general Fall Seminar, scheduled for Friday and Saturday, September 23 & 24. The conference is filled with a wide array of interesting and informative topics and presenters.

The NOVA conference is intended for those who are new to the area of veterans’ law, as well as for more advanced practitioners. The seminar will increase your knowledge, confidence, and expertise in representing veterans before the Department of Veterans Affairs (VA) and the United States Court of Appeals for Veterans Claims (CAVC). In addition, your time may be credited to your jurisdiction’s CLE requirements.


Where & When

September 22-24, 2016
Hotel: Omni Providence Hotel

 


How to Register

The registration for NOVA 2016 Fall Conference is now closed. Please contact Meghan Dunham with questions.


Conference Materials

NOVA does not provide hard copies of the conference materials on site. A few weeks prior to the conference, you'll receive an e-mail to the address with which you registered with a link to download the seminar materials.

Some attendees, knowing that NOVA does not provide hard copies on-site, choose to print these out for easy reference. You may also copy the materials to your laptop or tablet, should you plan to bring one to the conference. We recommend you save or print your materials prior to arriving at the conference.


Schedule of Events

*This program is subject to change

Thursday September 22, 2016

7:30 a.m. Continental Breakfast & Registration
8:00 a.m. Welcoming Remarks
8:15 a.m.
(90 min)
Overview
Presenter: Jessica L. Cleary, Esq.
9:45 a.m.
(60 min)
Service Connection
Presenter: Drew N. Early, Esq.
10:45 a.m
(15 min)
BREAK
11:00 a.m.
(60 min)
Downstream Issues
Presenter: Chris Attig, Esq.
12:00 p.m. LUNCH (on your own)
1:30 p.m.
(60 min)
Evidentiary Development at the Agency
Presenter: Jonathan Greene, Esq.
2:30 p.m.
(60 min)
How To Select Cases
Presenter: Kenneth M. Carpenter, Esq.
3:30 p.m.
(15 min)
BREAK
3:45 p.m.
(60 min)
Fees
Presenter: Robert Chisholm, Esq.
4:45 p.m. Questions & Answers Session
Panel: All Presenters

Friday September 23, 2016

7:30 a.m. Continental Breakfast & Registration
8:00 a.m. Welcoming Remarks
Glenda Herl, NOVA President, Carpenter Chartered
8:15 a.m.
(120 min)
How to Use Recent Court Decisions
Presenter: Kenneth M. Carpenter, Esq.
10:15 a.m. BREAK
10:30 a.m
(60 min)
Update From the VA
Presenter: Rob Reynolds, Deputy Under Secretary for Disability Assistance, VBA
11:30 a.m. LUNCH (on your own)
1:00 p.m. Vocational Experts
Presenters: John Tucker, Esq & Patrick Clifford

2:00 p.m.

(60 min)

BVA Session
Presenter: Veterans Law Judge John Crowley, BVA
3:00 p.m. BREAK
3:15 p.m.
(60 min)
CAVC Discussion
Presenter: The Honorable William S. Greenberg, Judge of the United States Court of Appeals for Veterans Claims

5:30 p.m. Reception & Social Hour at Circe Restaurant
Sponsored by Chisholm Chisholm & Kilpatrick

Saturday September 24, 2016

7:45 a.m. Continental Breakfast & Membership Meeting

8:15 a.m.

(60 min)

 

Concurrent Sessions:

Legislative, Regulatory & Outreach Update
Presenters: Glenda Herl & Diane Boyd Rauber, NOVA

Other Injunctive Relief
Presenter: Zachary Stolz, Esq.

9:15 a.m.
(90 min)

 

Concurrent Sessions:

Running a VA Practice - Panel
Presenters: John Tucker, Esq., Chris Attig, Esq., Robert Goss, Esq.

Elder Law and The Veteran
Presenter: Drew N Early, Esq.


10:45 a.m. BREAK
11:00 a.m
(60 min)

Concurrent Sessions:

Ethics
Presenter: Jeffrey Bunten, Esq.


Electronic Access
Presenter: Glenda Herl, NOVA President, Carpenter Chartered

12:00 p.m. LUNCH (on your own)

1:30 p.m.

(60 min)

 

Concurrent Sessions:

Why CAVC Cases Really Matter for Agency Practitioners: Recent Developments
Presenter: Professor Michael Allen, Stetson University

M21-1 Adjudication Procedures Manual: What, Where, Who, When, Why, and How?
Presenter: Landon Overby & Kerry Baker

2:30 p.m.
(60 min)
Appeal Filings (NODs, etc.)
Presenter: Kenneth M. Carpenter
3:30 p.m. Closing Remarks

*This program is subject to change